Zdraví

Proč je to důležité jíst podle sezon

Je to jednoduché, stravujte se podle toho, co zrovna v tu dobu roste. Odvděčí se vám za to vaše tělo i vaše peněženka. Pokud se stravujete ovocem a zeleninou, která právě u nás roste a nejede k nám přes půl světa, máte jistotu, že jíte produkty, které jsou mnohem čerstvější, chutnější a zdravější. Musíte ale sledovat zemi původu, kupovat nejlépe na tržištích, nebo so domů objednávat farmářské bedýnky, pokud nemáte vlastní zahrádku. Pokud jednou ochutnáte rajčata a papriky utrženéčerstvě ze zahrádky, běžné kousky ze supermarketu rádi oželíte. Chuť je zcela jiná. Nehledě na to, že tato čerstvá zelenina i ovoce obsahuje přesně takové minerály a vitaminy, které zrovna vaše tělo potřebuje. V produktech, které uzrávají až během cestyv kamionech, nutriční hodnotu rozhodně nehledejte.

Roční období

Každé roční období nám totiž ze zahrady přináší to, co naše tělo v té době zrovna potřebuje. V létě potřebuje pořádně ochladit, proto dozrává ovoce a zelenina s chladivým a neutrálním charakterem, třeba jako čerstvé saláty. V zimě se zase potřebujeme zahřát, proto jíme kořenovou zeleninu. Jíst podle ročních období znamená respektovat zdejší klima, ve kterém tu žijeme, a proto nemusíme jíst stejně jako v tropech. Tato forma stravování je mnohem levnější. Neplatíme za dopravu a distribuci přes půl světa a za pro nás nepřirozené exotické potraviny.Podpoříte také lokální farmáře a dáte práci našim lidem. Za ten dobrý pocit to opravdu stojí.

Co je typické pro dané roční období

Během jara využijte zeleninu jako špenát, hlávkový salát, mangold, ledový salát, cibule, ředkvičky, kedlubna, květák, pažitka,cuketa, řeřicha, polníček i chřest. Z ovoce jsou to občas jahody. Během léta to zase bude zelenina jako brambory, hrášek, zelené fazolky, rajčata, paprika, celer, feferonky, brokolice, červená řepa, česnek, bílé zelí, kapusta, cuketa, okurky, lilek, dýně a pórek. Z ovoce jde zejména o rybíz, angrešt, ostružiny,třešně,višně, jablka, hrušky, broskve, nektarinky, švestky čihrozny. Podzim a zima sebou nese zeleninu jako cibule, česnek, celer, kedlubny, petržel, pastiňák, mrkev, ředkev a zelí.