Zdraví

Jablko jako rajský plod

Lékaři a nutriční terapeuti nám v posledních letech poměrně často zdůrazňují, že bychom se měli stravovat především plody, které rostou v regionu, v němž žijeme. Proto dochází k návratu opomíjeného ovoce do našeho jídelníčku. Jablko tvořilo základ stravy našich předků. Symbolika jablka je veliká. Jablko je součástí korunovačních klenotů, pro jablko vznikla podle legendy trojská válka a také Eva v ráji spáchala utržením jablka ze stromu poznání první hřích. A především jablko je velmi zdravým ovocem.

Zásobárna vitamínů a vody

Kulaté šťavnaté jablko obsahuje velké množství vitamínu C, dále vitamíny ze skupiny B, a to zejména B1, B2 a B6. Nechybí zde karoten, který patří mezi rytíře chránící vaši pokožku. Proti rakovině působí antioxidanty. Pravidelné pojídání jablek má pozitivní vliv na hladinu krevního cukru, tedy glykémii, hladinu cholesterolu a také krevní tlak. Podstatný je i obsah vlákniny pektin. Velmi pomáhá při trávení. Proto jedno jablíčko denně pomůže například k rozhýbání zlenivělých střev a úpravě pravidelné stolice. Jablka mají velmi malý počet kalorií, a proto patří mezi skvělý doplněk redukčních diet. Ze zhruba 80-83 % tvoří jablko voda. Pomůže při odvodňování a trávení.

Tepelnou úpravu omezte na minimum

Jablka navíc patří mezi neuvěřitelně univerzální jídlo. Samozřejmě, že nejhodnotnější jsou syrová. Chutnou dopolední ovocnou svačinu v podobě jablka lze jenom doporučit. Pokud ale jablka jíte, nikdy neloupejte slupku. Vědecké studie prokázaly, že právě v jablečné slupce a těsně pod ní se skrývá velké množství minerálů a vitamínů. Jde například o železo, fosfor, hořčík nebo draslík. Loupáním jablek se tedy zbytečně připravujete o spoustu živin. Budete-li jablka tepelné upravovat, dělejte to co nejkratší dobu, protože vitamíny se varem ničí. Z jablek můžete připravovat kompoty, kaše, pyré, záviny, můžete je použít k pečenému masu.