3 důvody, proč konzumovat mrkev
V poslední době se ukazuje, že ty věci, které se zdají být nejvíce obyčejné, jsou nejvíce prospěšné. Vezměme si například takovou mrkev. Člověk ji pěstuje na zahrádce a přidává ji prakticky do všech pokrmů, které během dne připravuje. Ani si často neuvědomí, proč mrkev do všeho přidává nebo jaké jsou její účinky na zdraví. Pravdou ale je, že mrkev je neobyčejně zdravá, i když ji možná berete jako obyčejnou zeleninu. Víte, jak konkrétně prospívá lidskému zdraví?
Mrkev pročišťuje střeva
Zejména po zimních měsících člověk preferuje lehčí jídelníček se stravitelnějšími potravinami, které trávení nezatěžují. Upřednostňují se takzvané čistící potraviny, díky kterým se žaludek a celá trávicí soustava zbaví všech škodlivých a dlouho usazených látek. Jednou takovou “čistící” potravinou je i mrkev. Hraje velice důležitou roli při detoxikaci našeho organismu, což vám potvrdí každý odborník na zdravé stravování nebo nutriční specialista.
Mrkev si zachovává i po uvaření prakticky veškeré živiny a ulevuje tak v jakékoli podobě trávení, které zlepšuje. Kromě toho dobře pročistí střevní trakt a napomůže k odvodnění organismu. Má velice dobrý vliv na žaludek, dokonce ulevuje od žaludečních vředů.
Proti vysokému cholesterolu
Další skvělou vlastností mrkve je, že zabraňuje vysokému cholesterolu. Vysoký cholesterol je tělu škodlivý, pokud je tedy zvýšený ten “špatný” cholesterol v krvi. Vědci tak hledali možnosti, jak špatný cholesterol snížit přírodní cestou čili bez použití farmaceutických výrobků. A tuto možnost našli! Je jí právě mrkev, která dokáže snížit hladinu špatného cholesterolu až o jedenáct procent. V boji s vysokým cholesterolem je efektivní nejen žlutý kořen mrkve, ale také listy mrkve.
Mrkev jako skvělý pomocník v boji proti nádorovým onemocněním
Jen málokdo si uvědomuje, jak účinné bojovníky s nádorovými onemocněními máme v kredenci nebo lednici. S rakovinou dokáže bojovat například cibule, ale kromě ní i několikrát zmiňovaná mrkev. Konkrétně mrkev je prevencí vzniku rakoviny. Umí totiž ovlivnit počet bílých krvinek a zvyšuje jejich aktivitu. Navíc je to silný antioxidant, tudíž dokáže tělo ochránit před škodlivými volnými radikály.
Kromě toho se také ukázalo, že mrkev umí zmírnit rozvoj nádorových onemocnění, pokud by přece jen u člověka vypukly.