Jakou zeleninu bychom neměli v zimním jídelníčku postrádat?
Zima je roční období, kdy nás na každém rohu čekají viry a bakterie. To znamená, že bychom se měli proti nim chránit a obrnit. V současné době spíše zapomínáme na pravidelnou várku ovoce a zeleniny, měli bychom si však uvědomit, že právě díky ovoci a zelenině náš imunitní systém sílí. Pokud tedy chcete předcházet nemocem během zimního období, doporučujeme do jídelníčku zařadit více ovoce a zeleniny.
Zaměřme se nyní na zeleninu, kterou bychom v našem zimním jídelníčku neměli postrádat. Samozřejmě, každá zelenina je důležitá, každá zelenina je nepostradatelná a každou bychom měli do jídelníčku zakomponovat, existují však druhy zeleniny, které jsou vhodné zejména do jídelníčku zimního. Víte, o jaké druhy zeleniny se jedná? Možná vás to nepřekvapí, ale do zimního jídelníčku bychom měli zařadit tu nejméně oblíbenou zeleninu.
Neoblíbená růžičková kapusta jako vitaminová bomba
Jedním z nejméně oblíbených druhů zeleniny je rozhodně růžičkový kapusta, kterou nenávidí nejedno dítě, ale také nejeden dospělý. Jedná se však o vitaminovou bombu, kterou bychom rozhodně měli do svého jídelníčku zařadit. Důvodů je nespočet, například v sobě ukrývá opravdu obrovské množství vitaminu C (odborníci tvrdí, že se v růžičkové kapustě nachází dvakrát více vitaminu C než v hlávkovém zelí, které by se mimochodem také mělo zařadit do jídelníčku).
Mimo to růžičková kapusta je také plná antioxidantů, které jsou prevencí rakoviny.
Zařaďte do jídelníčku také červenou řepu
Antioxidanty se také nachází v červené řepě, která je další méně oblíbenou zeleninou. Lidé znají červenou řepu zejména v zavařené podobě, ale mnohem chutnější je červená řepa ve smoothies nebo v džusech. V červené řepě se nachází obrovské množství vitaminu A, také vitaminu B a mimo to i vitaminu C, taktéž se v červené řepě ukrývá karoten a mimo jiné i bílkoviny a vláknina.