Proč jíst meloun?

Meloun je druh plodové zeleniny, spadá do čeledi tykvovitých, ale běžně se setkáme s řazením melounu mezi ovoce.

Meloun neodmyslitelně k létu prostě patří. Nenajdete člověka, který by si s chutí v parném dni nedal aspoň jeden kousek vychlazeného melounu. Meloun nás dokáže nejen skvěle osvěžit, ale je také prospěšný pro naše zdraví. Pojďme se podívat na pár důvodů, proč si jej dopřát co nejčastěji.

Při dietě

Pokud zrovna držíte dietu, meloun je skvělá volba. Díky nízkému obsahu kalorií si tuto dobrotu můžete dopřát v jakémkoliv množství a kdykoliv si vzpomenete. Obsahuje mnoho vody někdy až 93% a tudíž má močopudné účinky. Což je při dietě ideální.

Obsahuje vitamíny

Meloun je velice bohatý na vitamíny A a C. Je také velkým zdrojem kyseliny listové a jablečné. Také obsahuje pro nás prospěšné minerály jako je hořčík, vápník, fosfor a draslík.

Při konzumaci melounu je třeba dát si pozor na ty, které byly ošetřovány chemickými látkami. Říkáte si jak jen to poznat? Meloun, který má ve své dužině praskliny je chemicky ošetřen. Takový meloun zdraví moc neprospěje, tím si můžeme být zcela jistí.

Pěstování melounu

Meloun si také můžeme sami vypěstovat. Pokud bydlíte v teplejších oblastech Česka, s pěstováním melounu nebudete mít sebemenší problém. Pozor si musíte dát na kolísání teplot a silný vítr. Pokud chcete meloun pěstovat v malém množství, je možné jej také zasadit do skleníku. Pro jeho pěstování je vhodná humózní půda, která je velice bohatá na živiny.

Dnes se melouny pěstují na celém světě v přírodních podmínkách. Mezi největší dovozce melounů patří země Itálie, Řecko, Španělsko a také Izrael.

Napsat komentář